آغاز یک زندگی مشترک، مرحلهای حیاتی و هیجانانگیز در زندگی هر فرد است. شروع زندگی مشترک میتواند پر از خوشبختی و شادی باشد، به شرط آنکه با دید باز و آمادگی کافی همراه باشد. مشاوره قبل از ازدواج نقش بسزایی در تسهیل این گذار و پایهگذاری یک زندگی موفق دارد. در این مقاله، نکات کلیدی و اصول مهمی که هر زوج تازهواردی باید برای شروع زندگی مشترک جدیدشان بدانند را بررسی خواهیم کرد.
اهمیت مشاوره قبل از ازدواج
فهمیدن انتظارات و هدفها
به این نکته باور دارم در شروع رابطه افراد به خاطر ترس های خود مثل ترس از دست دادن یا نگاه ارزشمند نبودن ، بیشتر خواسته های خود را بیان نمی کنند یا زیاده از حد مطیع ومنفعل میشوند ..در جلسات مشاوره قبل از ازدواج، این فرصت را دارید تا انتظارات، اهداف و نگرانیهای خود را به صورت شفاف و بدون ترس بیان کنید. این فرآیند به شناخت بهترتان از هم و تنظیم هدف های مشترک کمک میکند.
یادگیری مهارتهای ارتباطی
در مشاوره قبل از ازدواج به شما کمک میکنیم تا مهارتهای ارتباطی خود را تقویت کنید. شما در این فضا یاد می گیرید : چه اصولی را برای حرف زدن بالغانه رعایت کنید. و چطور متناسب با شخصیت شریکتان رفتار کنید .
اصول مالی در شروع زندگی مشترک
برنامهریزی مالی مشترک
بحث در مورد مسائل مالی و تنظیم بودجه مشترک از مهمترین گامها برای شروع زندگی مشترک است. این کار به جلوگیری از اختلافات آینده کمک میکند.
اهمیت صرفهجویی و سرمایهگذاری
یادگیری اصول صرفهجویی و سرمایهگذاری در کنار هم، یکی از کلیدهای داشتن آیندهای مالی مطمئن و آرام است. گاهی مراجعانم در جلسات مشاوره پیش از ازدواج نگرانی از خسیس بودن فرد مقابل دارند. خسیس بودن فرد با توانایی مدیریت مالی داشتن متفاوت است . فرد خسیس بدون در نظر گرفتن نیازهای طبیعی خود و دیگری مثل تفریح ، تحصیل و… و نداشتن نگاهی واقع گرایانه ، به ترس های خود از آسیب و آینده چنگ می زند و زندگی را بر خود و دیگری تلخ می کند . ولی در فرد با ویژگی مدیریت مالی شما واقع بینی و احترام به نیازهای خود و دیگری را می بینید.
اهمیت خودشناسی و شناخت همسر
شناخت نقاط قوت و ضعف
شناخت نقاط قوت و ضعف خود و همسرتان به شما کمک میکند تا بهتر با هم هماهنگ شوید و از تعارضات جلوگیری کنید.
احترام به تفاوتها
تفاوتها در شخصیت و علایق بخش طبیعی هر رابطهای هستند. یادگیری احترام گذاشتن به این تفاوتها، زمینهساز رابطهای سالم و پایدار است.
مدیریت انتظارات و توقعات
واقعبینی در انتظارات
گاهی در جلسات مشاوره پیش از ازدواج یا زوج درمانی شاهد بیان خواسته های نامعقول زوج ها بودم . برای مثال فردی در دوران عقد از همسر خود تقاضای خرید گوشی مدل بالایی را داشت که هیچ یک از اعضا خانواده وی و شریکش آن را نداشته و همسر باید سه ماه حقوق خود را کامل کنار گذاشته و بدون هیچ برداشتی از آن این گوشی را تهیه می کرد . این نمونه ای از انتظارات نا معقول است. داشتن انتظارات واقعبینانه از همسر و زندگی مشترک، از بروز ناامیدیها و سوء تفاهمهای بیمورد جلوگیری می کند.
تنظیم توقعات مشترک
بحث و تنظیم توقعات مشترک، از جمله در زمینههای کاری، خانوادگی و تفریحی، به هماهنگی بیشتر و رشد رابطه کمک میکند. این موارد هر کدام نیاز به تفکر و وقت گذاشتن برای تنظیم آن ها دارد. بیشتر اوقات مشاهده می کنم مراجعان فقط به یک گفتار سطحی بسنده می کنند . کلی گویی و بدون مشخص کردن موارد مختلف و مثال از موقعیت هایی که مد نظر دارید ، به طور قطع شما را دچار سردرگمی و اختلاف خواهد کرد.
اهمیت زمانبندی و برنامهریزی
تنظیم برنامههای روزانه
برنامهریزی و تنظیم زمانبندی مشترک برای فعالیتهای روزانه به افزایش هماهنگی و کاهش استرس کمک میکند.
اهمیت زمان برای خود و همسر
اختصاص دادن زمان در طول روز به خودتان مانند تفریحات مشترک از اولویت های رابطه عاطفی است به حفظ تعادل و رضایت در رابطه کمک میکند. سعی کنید یک روز یا ساعاتی را در هفته برای خود خاص کنید و تلاش کنید برنامه ای دیگر آن را تغییر ندهد مگر با توافق یکدیگر! مثلا پیاده روی ساعت ۶ صیح ها یا صبحانه یا ناهار روز جمعه بیرون از خانه بودن ….
اهمیت حمایت عاطفی و روانی
ایجاد فضای امن عاطفی
ایجاد فضایی امن یعنی شما بتوانید بدون نگرانی و قضاوت حرف بزنید و آنچه دوست دارید را مطرح کرده و رفتار کنید.( به زبان عامیانه: خودت باشی). قابل ذکر است که ایجاد این فضای امن نیاز به شناخت دقیق از ضعف ها و ترس های ما دارد و برای این کار نیاز است از یک روان درمانگر کمک بگیرید.
اهمیت همدلی و درک متقابل
توجه و همدلی با همسر در شرایط مختلف، نشانهای از عمق عشق و پایبندی در رابطه است. دقت به احساس ها، نیاز ها و خواسه های یکدیگر و در نظر گرفتن و ارزشمند دانستن این احساس ها و نیاز های دیگری یعنی همدلی و درک متقابل .
نقش مهارتهای حل تعارض
اهمیت گفتگو و تفاهم
گفتگو بخش ضروری اصلی یک رابطه سالم است . قبلا اشاره کردم که گفتگو بالغانه احساس و نیاز روش هایی دارد که بهتر است یاد گرفت تا بتوانیم با همسر خود به راحتی رفتار کنیم و از تنش های بعدی جلوگیری کنیم . تفاهم در زمان بروز اختلافات، کلید حفظ آرامش و تداوم یک رابطه سالم و شاد است.
یادگیری روشهای حل اختلاف
یادگیری روش های تعارض شامل موارد مختلفی چون : حفظ آرامش ، خوب و بدون قضاوت گوش دهیم ، سریع دفاع نکنید و جبهع نگیرید، مشکلات قبلی را اضافه نکنید و گاه کمک حرفه ای بگیرید و موارد دیگر … است که می توان اشاره کرد . اگر می خواهید آرامش و دوام بیشتری با همسر حتی با همکار و سایر افراد مهم زندگیتان داشته باشید ، دانستن این مهارت ضروری است.
توجه به سلامت جسمی و روحی
اهمیت سلامت جسمانی
توجه به سلامت جسمانی و انجام فعالیتهای ورزشی مشترک، به افزایش انرژی و شادابی در زندگی کمک میکند.
اهمیت سلامت روانی
مراقبت از سلامت روان و مدیریت استرس، برای داشتن یک زندگی مشترک پایدار و خوشبخت اهمیت زیادی دارد.زیرا اگر برای درون و روان خود وقت نگذارید دچار اضطراب و افسردگی و بیماری های روان تنی خواهید شد که پیوند عاطفی شما را تحت تاثیر قرار می دهد.
اهمیت مشارکت و همکاری
تقسیم مسئولیتها
تقسیم مسئولیتهای خانگی و زندگی روزمره به شکل عادلانه، نشانهای از احترام و همکاری در رابطه است. جملاتی همچون: این وظیفه خودته ، میخواستی نری سر این کار من که به تو گفتم ؛ میتواند به سلامت روانی رابطه شما آسیب برساند و احترام به دیگری و قبول نقش هایمان و همکاری رکن تداوم رابطه است.
حمایت از رشد و پیشرفت یکدیگر
گاه متاسفانه در مراجعانم شاهد رفتار های تحقیر آمیز زوجی در مقابل پیشرفت یا ارتقا دیگری هستم . برای مثال آقایانی که همسرشان ترفیع کاری یا توانمندی مالی یافته است شروع به پرخاشگری و بی ارزش کردن کار همسر می کنند . این کار نشان دهنده عدم اعتماد به نفس خود فرد و نگاه بی ارزش نسبت به خود است که با واکنش عکس (پرخاش)آن را پنهان می کند . حمایت از رشد شخصی و حرفهای همسر، بخش مهمی از ساختن یک آینده مشترک و روشن است.
اهمیت حفظ عشق و صمیمیت
تداوم محبت و توجه
برای مراجعانم غالبا رابطه عاطفی را شبیه یک نوزاد ترسیم میکنم که نیاز به مراقبت همیشگی دارد و باید هر دو طرف به نیازها آن توجه کنند و یک بی دقتی و خودخواهی باعث آسیب نوزاد می شود . حفظ محبت و توجه به همسر، حتی در دوران سخت، به تقویت پیوندهای عاطفی تان کمک میکند.
اهمیت تقویت صمیمیت
صمیمیت عاطفی و جسمانی، نهایت نیاز ما در رابطه است .از این رو با وجود اینکه هر چه میخواهیم صمیمی تر شویم ترس هایمان بیشتر می شود ، اگر به این ترس هاغلبه کنیم می توانیم آرامشی را در رابطه احساس کنیم ود رکنار این آرامش به رشد و آگاهی برسیم . به بیان دیگر صمیمت کلید داشتن یک زندگی مشترک شاد و موفق است.
شروع زندگی مشترک، فصل جدید و هیجانانگیزی در زندگی هر زوج است. با در نظر گرفتن نکات ذکر شده و استفاده از مشاوره قبل از ازدواج، میتوانید به شکل مؤثری پایههای یک زندگی مشترک سالم، شاد و پایدار را بنا نهاد. به یاد داشته باشید که شروع خوب، نیمی از موفقیت است.